2010. szeptember 25., szombat

Ötletek a vékony anyagok szabásához


... avagy így csinálom én.
Számomra a szabás okozza a legnagyobb gondot, mert utána összetűzgélni és varrni nem nagy kaland.
Viszont szabás közben folyamatosan elcsúsztak egymáson az anyagok, és a jelölés is gondot okozott.
Ötleteim:
- én mindig szőnyegen szabom az ilyen anyagokat, erre fektetem rá szépen kivasalva a muszlint. A nyitott szélt és a hajtott szélt is letűzöm gombostűvel, kvázi rögzítem az anyagokat - egyébként sokszor a szőnyeghez, ami külön jó.
- ráteszem a papír mintát és nagyon(!) sűrűn rátűzöm kis (!) gombostűvel. Nekem bevált az applikációhoz alkalmazott picike Cover gombostű. Egyébként hajlamos vagyok elnagyoltan gombostűzni, de ezt itt nem lehet megúszni. És középen is gombostűzök, hogy jól rögzítsem a két réteget egymáshoz.
- én mindig másolópapírral másolok - ez általában itt is működik, de csak átmenetileg (a Burda egyébként fércelésre buzdít - azaz, hogy ezzel vigyük fel a jeleket, na én ezt az időrabló megoldást nem használom). A másolópapír jelei elég nehezen láthatóak ezért meg kell erősíteni krétával is. Szóval úgy csinálom, hogy rádlival végigmegyek a vonalakon aztán kivágom az alkatrészeket. A papírt rajta hagyom a mintán(!!!) -ha nem így teszek akkor tuti, hogy a két tükörkép alkatrész nem lesz egyforma - megfordítom a kivágott alkatrészt és az átjelölt vonalakat azon nyomban újrarajzolom krétával. Még mindig marad a papír az alsó oldalon, a rádlival újra végigmegyek a már jól átjelölt vonalakon, megfordítom és újra krétával végigmegyek. A belső jelöléseknél kivágom a papírból a szűkítőket, illetve ha mondjuk eleje szélt jelölök akkor behajtom. (itt kell kreatívnak lenni és ügyeskedni). Ha minden kész van akkor veszem le a papírt. Innen kezdve tőlem csúszhat-mászhat - a jó erősen (!) átrajzolt vonalak mentén könnyedén meg tudom varrni és utána egy mosással simán kijön a szabókréta az anyagból
- én a vékony anyagokból szabott alkatrészeket nem külön tisztázom, hanem általában a varrásráhagyást rövidre vágva együtt.
- és soha nem használok szegőtalpat (csak én vagyok béna ehhez????), hanem vékonyan duplán behajtva szegem fel a ruhát, szoknyát, blúz alját.

Kb. ennyi jutott eszembe ezzel kapcsolatban, de várom mások tapasztalatait is!!! Pár napon belül pedig mutatok egy őszi ruhát amit muszlinból varrtam.

2010. szeptember 22., szerda

Őszi ruhatár 2010 - szoknya 1.

Szintén Burda modell, erősebb tartású gabardinból. A fotó szokás szerint vacak. (és készült hozzá öv is, csak az lemaradt a fotóról)

Nagy bánatom, hogy kezdenek kihalni bizonyos szakmák, tavaly végleg bezárt a Gombosbolt a Tisza Lajos krt-on, azóta nem lehet szép gombot venni (erre is csak ezeket a kis vackokat találtam, pedig én az eredetihez hasonlót akartam). Arról ne is beszéljek, hogy övcsat behúzás (és gomb behúzás) már csak egy helyen elérhető Szegeden, és itt is csak egy méretben készítik az övcsatot.
Mindezek teljesen odavágják a hobbivarrást, hiszen a legszebb modellt is tönkre lehet tenni a gagyi gombokkal, műanyag vagy vacak fém övcsatokkal és a teljesen más árnyalatú cipzárokkal.

Ma este ha tudom befejezem az ugyanezen anyagból készült köpeny bélelését és azt is mutatom!

És visszatérve a blúzra, Kicsoda is kérdezte, hogy miből varrtam: ez kreppmuszlin - egy iszonyatosan kiakasztó, csúszós-mászós anyag amit mindig is utáltam varrni. Az elmúlt egy évben jöttem rá a titkára, hogy miként is lehet jól kiszabni - mert a szabás a mumus főképp. Azóta nagyon szeretek vele dolgozni, mert ha kész a modell akkor nagyon szép esése van!

Ja és Kicsodának üzenem, hogy végképp elvesztem: már én sem hordok nadrágot ;-)

A végére pedig egy kis nézelődni való: Basil holland kerékpáros kiegészítők
Én itt egy ilyen

egyoldalas csomagtartóra szerelhető bicajtáskát vettem - szerintem egészen baráti áron árulják a termékeiket és én imádom őket!! Ha sok pénzem lenne tuti megvenném még ezt is :-))) /meg még vagy egy tucat más egyebet.../

2010. szeptember 21., kedd

Őszi ruhatár

Sikerült elég baráti áron - az akciós nyári méteráruk közé elszámolva több mint 20 méter ilyen-olyan anyagot vennem. Elhatároztam ugyanis, hogy varrok számos ruhát és szoknyát amit bicajon is tudok használni, na és elegáns is és megfelel az egyetemre.
Bicajos korszakomat élem, reggel ezzel megyünk bölcsibe, aztán én be az egyetemre, aztán haza, majd játszótérre stb. Pedig én nagyon szeretek vezetni, a fenekem alá is nőtt az autó az elmúlt 10 évben, de tavasz óta elegem lett belőle, na meg a dugóból és az irdatlan magas parkolási díjakból.
Így viszont mozgunk ( a napi 15 km garantált) és a jó levegőn vagyunk :-)

Visszatérve a ruházkodásra - lőttek a szűk szoknyáknak és ruháknak amivel tele van a szekrényem. Gyorsan el is kezdtem varrni a 2009. augusztusi Burdából néhány dolgot. Először ez a blúz lett kész, ehhez készült egy vászon szoknya és egy pelerin is. A három darab együtt nagyon klasszul mutat, a kabáton még van egy kis igazítani való ezért fotót később hozok.

És így a végére Emmáról egy nem túl jó fotó, de a lényeget mutatja. Megnőtt :-) Lassan két éves lesz!